Uitstap Brussel


ZONHOVEN - De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool de Lettermolen hebben een bijzondere ontvangst gekregen tijdens een schooluitstap naar Brussel. Ze kregen die uitstap cadeau van een groep KUL-studenten die willen tonen dat Brussel een veilige stad is. Op het programma stond onder meer een ontmoeting met minister Sven Gatz en parlementsvoorzitter Jan Peumans. De uitstap is vlekkeloos verlopen.


De kinderen van de Lettermolen reisden gisteren naar Brussel na een uitnodiging van een groep studenten van de KUL, campus Brussel. Die wilden aantonen dat Brussel een veilige stad is en dat je niet bang hoeft te zijn om ernaartoe te komen. Ze vonden dat ze in actie moesten schieten nadat een school uit Rapertingen een tijd geleden besliste om een schooluitstap naar Brussel te annuleren uit angst voor terreur.
“We zijn heel tevreden dat we op de uitnodiging zijn ingegaan," zegt schooldirecteur Luc Greeven. “De uitstap is vlekkeloos verlopen en het was heel boeiend.” Bij aankomst kreeg de groep met 47 kinderen een drankje en een stuk fruit aangeboden. “Daarna wandelden we naar het stadhuis waar we een rondleiding kregen.” Vervolgens stonden onder meer Manneke Pis en een rit met de metro op het programma. “Dat vonden de kinderen super”, zegt Luc Greeven. Na de maaltijd trok de groep naar het Vlaams Parlement. “Zowel Sven Gatz als Jan Peumans hebben de kinderen begroet en toegesproken. Ze mochten ook vragen stellen aan minister Gatz.” En ten slotte was er een stadsspel in het Warandepark. Daarna keerde de bus weer Termolenwaarts naar basisschool de Lettermolen.

Bron: http://www.hbvl.be/cnt/blwva_01570636/uitstap-vlekkeloos-verlopen




BASISSCHOOL DE LETTERMOLEN TREKT OP UITNODIGING NAAR HOOFDSTAD

46 leerlingen van basisschool De Lettermolen uit Zonhoven brachten gisteren een bezoek aan onze hoofdstad. Ze kregen onder meer een rondleiding in het stadhuis. De school ging zo in op een oproep van Brusselse studenten die wouden aantonen dat de stad niet gevaarlijk is. "Ik deel het gevoel van de angstpsychose niet en ben direct op het voorstel ingegaan", aldus directeur Luc Greeven.
Een kleine 50 vijfde- en zesdejaars van basisschool De Lettermolen uit Zonhoven hebben gisteren een dagje in Brussel doorgebracht. Ze deden dat op uitnodiging van zeven leerlingen van de Hogeschool-Universiteit Odisee. "In december lazen we een artikel over een Limburgse school die hun trip naar Brussel had afgezegd omwille van de angst voor terreur. Daar konden wij absoluut niet mee leven. We zijn daarom beginnen na te denken over een project om die clichés van Brussel als gevaarlijke stad uit de wereld te helpen. Daarop hebben we een Limburgse school uitgenodigd om een volledige dag in onze hoofdstad door te brengen", vertelt student Felix de Hoog. "We wonen en studeren allemaal in Brussel en vinden het jammer dat onze hoofdstad op deze manier in het nieuws moet komen. We beseffen uiteraard dat een aanslag in België waarschijnlijk in Brussel of Antwerpen zal plaatsvinden, maar het helpt niet om thuis te blijven en schrik te hebben."

"Geen schrik"

In de voormiddag werden de leerlingen verwelkomd door schepen van Participatie Ans Persoons en kregen ze een rondleiding in het stadhuis. Ook een bezoek aan Manneken Pis - vanzelfsprekend - en het Vlaams Parlement stond op het programma. 's Namiddags gingen de kinderen zelf de stad herkennen, door middel van een stadspel. "Het is hier enorm plezant. Ik snap niet dat andere kinderen niet naar hier durven komen, want ik denk dat de kans zeer klein is dat hier een aanslag gebeurt", aldus leerling Jonathan. "Ik vond vooral het bezoek aan het Brusselse stadhuis fantastisch. Zo leuk om in dat grote gebouw rond te lopen. Ik heb gehoord dat hier in de hoofdstad best veel gestolen wordt, maar voor een aanslag heb ik helemaal geen schrik", aldus Lies. "Er zijn hier alleszins veel auto's, dus de kans is groot dat hier wel een ongeval gebeurt, maar een aanslag zou misschien ook wel kunnen", merkt Lennert dan weer op.









Voor de directeur van de basisschool, Luc Greeven, was het project van de Brusselse studenten een erg interessant voorstel. "Ik deel het gevoel van de angstpsychose niet en ben dan ook direct op deze uitnodiging ingegaan", aldus Greeven. "Drie weken geleden heb ik de ouders deze schoolreis naar Brussel meegedeeld en ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen. Dat is een goed teken, want het is belangrijk dat we onze leerlingen het mooie Brussel kunnen tonen. Als we ons terugtrekken in het verre Limburg, dan wakkeren we het onveiligheidsgevoel net aan. We gaan niet op schoolreis naar Syrië, maar naar Brussel, en daar is er naar mijn weten op dit moment geen reëel gevaar."

Neem ook even een kijkje op de website van canvas: http://www.canvas.be/programmas/terzake/a5062891-a170-405d-8bf5-83fb051f9e6c#panel-epi